Ontmoet Kentzou brengt bezoek aan Kentzou
Een delegatie van de stichting Ontmoet Kentzou bezoekt in het voorjaar van 2018 voor de tweede keer de gemeenschap van Kentzou. We maken kennis met landbouwinitiatieven door burgers en met een dorp dat een prijs voor hygiëne gewonnen heeft. Natuurlijk maken we ook kennis met enkele vrouwenorganisaties, die ook een eigen microfinancieringssysteem opgezet hebben, elkaar helpen in moeilijke tijden en ook veel steun aan elkaar en plezier met elkaar hebben.
Op de agenda staan in elk geval een bezoek aan de dierenartsen in verband met een mogelijke samenwerking met de stichting Dierenartsen in Ontwikkelingslanden (DIO), gesprekken om te onderzoeken of het mogelijk is stageplekken voor studenten verpleegkunde te realiseren. Bovendien hopen dat we tot een concreet plan kunnen komen om computeronderwijs op het technisch lyceum aan te kunnen bieden. Het technisch lyceum is overigens ontstaan met de gedachte jeugd in Kentzou te houden door opleidingen aan te bieden voor beroepen waaraan behoefte is in de regio, dat is op dit moment in de bouw, boekhouden en administratieve functies met behulp van de computer. We hopen op de oprichting van een lokale stichting om mee samen te werken, zodat het in Nederland mogelijk wordt particuliere fondsen aan te schrijven voor cofinanciering.
Daarnaast willen we natuurlijk Kentzou in alle facetten en vooral de inwoners beter leren kennen. Ons wordt een mooi programma aangeboden. De aankomst in Kentzou gaat gepaard met een groot feest. Niet ter ere van onze komst, maar we zitten wel eerste rij bij de parade van het feest van de jeugd, waaraan door alle schoolkinderen van basis- en voortgezet onderwijs in Kentzou zich van hun beste kant laten zien. Het defilé dat wordt afgenomen door de sous-prefect met naast hem de burgemeester wordt gevolgd door een gala in de meest moderne club van de stad.
Tijdens onze trip door de omgeving krijgen we goede en slechte voorbeelden te zien van ontwikkelingssamenwerking, dit gaat over schoolgebouwen, waterpompen. We krijgen ook te zien wat burgemeester Belekou geleerd heeft van zijn bezoek in Nederland, bijvoorbeeld een manier om trucks buiten de bebouwde kom te laten, maar zeker ook een sportterrein voorzien van een sanitaire groep. Iets wat je niet vaak ziet in Kameroen.
We brengen bezoeken aan een ziekenhuis, waar we zien hoe met een geïmproviseerde bloedcentrifuge gewerkt moet worden. Als bewondering voor hun werk en ook voor de bijzondere ontvangst die we krijgen op de missiepost besluiten we aan het einde van deze reis een bloedcentrifuge te schenken en vragen de ziekenhuizen hiermee samen te werken.
We krijgen ook meer inzicht in hoe de gemeentelijke organisatie is ingericht en hoe de besluitvorming en elkaar zit. We wonen een deel van de drie dagen durende vergadering ten behoeve van het meerjaarlijkse ontwikkelingsplan voor Kentzou bij. In dit plan wordt opgenomen het computeronderwijs voor het technisch lyceum. Na vaststelling ontvangen we een exemplaar van dit plan. Hierop kunnen we een deel van onze activiteiten in de toekomst baseren.
Met veel inspiratie, afspraken en actiepunten keren we huiswaarts. Werk aan de winkel!
In het Brabants Dagblad: |
Eerste donaties zijn ontvangen! In september 2017 werden twee jubileumfeesten georganiseerd waarbij de gasten kennis hebben gemaakt met de activiteiten en plannen van de stichting Ontmoet Kentzou. Hun gulle giften hebben een bedrag van €4500,- opgeleverd.Hartelijk dank daarvoor! |
“Samenwerking Bunnikse Stichting Ontmoet Kentzou met grensstad Kentzou in Kameroen officieel gestart”
Op donderdag 2 februari 2017 werd naar meer dan een jaar voorbereiding de samenwerking bekrachtigd met een feestelijke ondertekening van “La Convention d’Amitié entre Kentzou et Ontmoet Kentzou”. In aanwezigheid van de bevolking, de prefect, de sous-prefect en een senator van de eerste kamer van Kameroen. Burgemeester Belekou en Marc Roosenboom, verrichtte namens Kentzou en de Stichting Ontmoet Kentzou de plechtigheid.
Het heugelijke feit vond plaats tijdens een 5- daags bezoek georganiseerd vanuit de Stichting aan de gemeenschap van Kentzou. Dit bezoek was een vervolg op de kennismaking van de burgemeester Belekou met de gemeenschap en de gemeente Bunnik in september 2015. Toen nog als prive-personen georganiseerd door Marc Roosenboom, Wypke Zuidweg , beide inwoners van Werkhoven, en Karin Akkers uit Utrecht , Jose en Leo Govers uit Reek.
Verder in het nieuws:
https://www.bunnik.nl/nieuws/bekijk/artikel/ontvangst-burgemeester-belekou-uit-kameroen-in-odijk/
http://www.ad.nl/utrecht/een-vrouw-genoeg-voor-belekou~ab95e576/
http://bunniksnieuws.nl/lokaal/burgemeester-uit-kameroen-onder-de-indruk-85135